máj
12
Ilyen lesz egy időjárás-előrejelzés 2050-ben?
Mi lesz a Földdel 2050-ben?
Ez a jövőbeli tuturisztikus időjárás-jelentés megmutatja nekünk.

2010. szeptember 25-ére a "Fenntartható Fejlődés" világnapja alkalmából rendezett budapesti Fenntarthatósági napra készítettük ezt a videót az Ozone Network csapatával. Egy elképzelt 2050-es időjárás jelentésen át próbáltuk felhívni a figyelmet arra, hogy a jövő bizony ilyen szomorú képet is festhet ha nem vigyázunk jobban a környezetünkre.

Az előrejelzések szerint 2050. szeptember 25-ére már nem borítja zöld növényzet Magyarország területét, de még környékét sem. Az akkori fiatalság már csak nagyszüleiktől hallott a szőlőről, ők már csak a forró éghajlaton megélő datolyát ismerik. A Balaton helyén már csak egy mocsaras terület található, a fürdőzni vágyókat korlátozott számban engedik a területre - már aki nem fél a moszkítók csípésétől. A hőmérséklet 40 fok körüli az országban, az UVB sugárzás pedig még ősszel is 13-15-ös erősségű a sérült ózonpajzs miatt, ezért legalább 170 faktoros krémmel kell védekezni. A Tisza medre teljesen kiszáradt, a hidak már csak árnyékadóként szolgálnak.
Európa teljes területén hasonló a helyzet. A tenger elöntötte Hollandiát és Dél-Görögországot, forróság és szárazság uralkodik.

Egy levél 2070-ből, avagy milyen az élet

Egy videó, ami kísértetiesen hasonlít a 2050-es időjárás jelentésünkhöz. Egy levél, amely a 2070-ik évben íródott. Megjelent a "Korszakok krónikája " című folyóiratban 2002 áprilisában.

A levélből megtudhatjuk, hogy mi vár ránk a jövőben. A gyerekek csak szüleiktől hallottak a "folyó" vízről, szárazság ural mindent, a víz drágább, mint az arany. Vízhiány miatti betegségek uralják a földet, tisztálkodás alapvetően megszűnt, a vízrablások mindennaposak. A gyárak, ha tudnak, vízzel fizetnek.

opaulo9 kiegészítése: Az eredeti spanyol diasorozat 2002-ben készült , annak alapján az egész világon elterjedt, sok nyelven. Előrevetített rémképei túlzásnak tűnhetnek. A legutóbbi évtizedekben a vízhelyzet olyan drámaian rosszabbodott, hogy ha az elmúlt évek negatív tendenciáján nem változtatun, elkerülhetetlen a videó által megjósolt katasztrófahelyzet. A fejlődő országokban fiatal lányok millió hagyják ott az iskolát idő előtt, mert életüket a vízhordásnak kell szentelniük. Ha van egyáltalán ivóvíz a környéken. Nők millióinak munkája nagyrészét vízhordással telik. Már most ez a helyzet. A Föld lakosságának 1/3-a, kb. 2 milliárd (azan kettő ezer millió ember nem jut tiszta ivóvízhez. Az afrikai kutatknál a nők rendszeresen összeverekednek, hogy egynapi sorbanállás után meríthessenek egy-két vödörrel a nem túl tiszta vízből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanlegyekjono.blog.hu/api/trackback/id/tr105367105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása