jún
22

Sehol egy kis szellő, a hőség mozdulatlan. Tikkadtan ülök egy fa árnyékában egy asztalnál, és várom, hogy a barátnőm hozzon egy kis frissítőt, mert rögvest elolvadok. Aztán végre meghallom a jégkockák táncát a pohárban.

A frissítő szó igazán találó. Néhány korty a hűs italból, és ismét megered a nyelvünk, visszatér belénk az erő. Hogy minél egészségesebb és finomabb italokkal kényeztethesd te is magad a nyári kánikulában, mutatok néhány finom és szupergyors receptet.

A teafilteres trükköt Isztambulban lestem el az egyik modelltől. Esténként mindig készített nekünk különböző ízű variációkat, amiket aztán másnap magunkkal vittünk az egész napos robotoláshoz. Ekkor szerettem bele ebbe az eljárásba. Pillanatok alatt kész, és nagyon ízletes. Csak a tea aromája ázik ki, amitől ízesebb lesz a víz, de nem zavaró módon. Ha klasszikus módszerrel főzök teát, abba mindig rakok citromot - és sajnos egy rakat cukrot is, mert én ilyen "menza" stílusban szeretem. Így viszont eszem ágában sincs cukrot tenni bele, hiszen végső soron nem teát iszom, hanem ízesített vizet.
 A másik dolog, amiért rajongok, a gyümölcslevek. Ilyenkor nyáron a családom mindig elutazik vidékre, anyukámék egész nap a kertben szöszmötölnek, úgyhogy mindig annyi friss gyümölcsünk van, amit megenni már szinte nem is lehet. Ezért turmixolok: barackot szederrel, dinnyét dinnyével, málnát meggyel és így tovább. Ami éppen a kezem ügyébe kerül. Egy hét vidéken, és érezhetően feszesebbé, szebbé válik a bőröm a folyamatos vitaminbevitelnek köszönhetően.

Ami nagyon jót tesz még, az az uborkalé - egzotikusabban hangzó, mexikói nevén Agua de Pepino. Még Madridban kóstoltam, és azonnal beleszerettem. Először nem is jöttem rá, hogy uborkából készül, mert a lime egészen elnyomta az ízét. Csak azt éreztem, hogy milyen friss és üde ez a zöld ital. A receptje pedig pofonegyszerű: meg kell hámozni egy uborkát, majd felkockázni, turmixgépbe dobni, és felengedni annyi vízzel, hogy ellepje. Mehet bele egy kis cukor és két lime leve - ha nincs lime, jó a citrom is -, majd az egészet össze kell turmixolni. A végén leszűröm és felhígítom annyi vízzel, hogy dupla mennyiséget kapjak. Így az uborka elveszíti a jellegzetes uborka ízét. Aztán az egészet jól le kell hűteni és kész is van.

Thinkstock

Frissítő, egészséges ital, aminek szépítő hatása is van - az uborka ugyanis az egyik leghatásosabb bőrszépítő szer. Késlelteti a ráncok kialakulását, feszesít, ápol. Ennél több nem is kell. Maximum egy limonádé, ami szintén nagy kedvencem. Egy a lényeg: hanyagoljuk a szénsavas és agyoncukrozott üdítőket nyáron - persze télen is, ha lehet. Semmi szükség rájuk, többek között azért sem, mert sokkal finomabb és egészségesebb italokat tudunk készíteni magunknak. Ha kész vagy, csak ülj le egy fa alá, kortyolj nagyokat, és élvezd a jégkockák táncát. Lassacskán talán a szellő is megmoccan majd.

:) Aki édesen szereti az italokat az nyugodtan rakjon bele egy kis mézet.. Aki a gyümölcsös ízekért van oda, pakoljon bele gyümis tea filtereket...kicsit kísérletezni kell, hogy mi az igazi :) Viszont ha egyszer megvan, akkor nagyon finom frissítőt lehet készíteni percek alatt... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hogyanlegyekjono.blog.hu/api/trackback/id/tr455355510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása